Suggestie (water)molentochten

Onderstaand vindt u een aantal suggesties van mijn kant om een mooie route uit (te laten) stippelen voor uw trip.

Watermolens Winterswijk

Onderweg komt u ook langs verschillende molens: watermolen Den Helder, Berenschot en de Meenkmolen. Watermolen Berenschot drijft de Boven Slinge aan en staat in het beekbos Bekendelle, onder de bomen maakt de Slinge schilderachtige bochten en komt u wellicht een ijsvogel tegen.
Het Korenburgerveen, waar u aan het eind van de route doorheen fietst, is het restant van een uitgestrekt hoogveen. In het Korenburgerveen leven bijzondere dieren, zoals de wezel, ringslang en heikikker.

Molenroute Neede

Fietsroute door de natuur van Neede van 46 km. Je fietst over de Needse Berg, door natuurreservaat ’t Needse Achterveld de korenmolen uit 1926 en de kleine gemeenschap Noordijk. Onderweg km je o.a. langs:
– Het Museumstadje Borculo telt een opmerkelijk aantal musea.
– Geesteren is ontstaan in 988 en was vroeger in de wintertijd niet bereikbaar, omdat de plaats veel lager lag in het veen- en moerasgebied.
Van knooppunt 80 naar knooppunt 30 fiets je over de Needse Berg. De in 1926 gebouwde molen is een korenmolen en is maalvaardig.
– Noordijk (Nedersaksisch: Noarik) is een kleine gemeenschap in de gemeente Berkelland.

Achterhoekse molens

De Achterhoek is rijk aan molens. Deze route leidt direct langs of vlak langs enkele deels nog werkende molens in het gebied ten westen van de stad Doetinchem en in het Montferland.
De route kan worden gestart in Zeddam bij knooppunt 79. In vroeger tijden werden op strategische punten van de streek tol geheven. Passanten die het tolhuis wilden passeren, werden om een bijdrage gevraagd. Tegenwoordig is het Tolhuis in gebruik als restaurant. Je fietst direct langs of vlak langs enkele deels nog werkende molens in het gebied ten westen van de stad Doetinchem en in het Montferland. Een aantal daarvan is te bezichtigen.

Wijchen, Cuijk en Ravenstein

Bij molens denken mensen vaak aan de provincie Noord en Zuid Holland. En het is waar, er staan veel molens in Holland. Maar ook in de rest van Nederland kom je molens tegen. Zoals bijvoorbeeld in dit mooie stukje van ons land. De route van zo’n 60 km laat je niet alleen met molens kennismaken, maar we hebben ook nog een paar andere bijzondere bezienswaardigheden voor je toegevoegd. Naast al deze interessante bezienswaardigheden fietst je door prachtige natuurgebieden als de Overasselt en Hatertsevennen, het Heumense bos, de Kraaijenbergse Plassen en langs de oevers van de Maas. Vergeet niet om bij knooppunt 66 naar de overkant van het water te kijken, als extraatje zie je namelijk aan de overkant van de rivier ook nog molen Zeldenrust in Overasselt staan.