Suggesties erfgoed

Onderstaand vindt u een aantal suggesties van mijn kant om een mooie route uit (te laten) stippelen voor uw trip.

Agrarisch erfgoed

Ga mee om de Gelderse grenzen van vroeger en nu te verkennen. Gelderland is de provincie die de meeste grenzen heeft: met zes andere Nederlandse provincies en met Duitsland. Deze route volgt ze allemaal. Volg de zoom van de Achterhoek, de Veluwe en het Rivierengebied en ontdek het gevarieerde Gelderse landschap. Maak eventueel een extra lus door Limburg. Bij de routes zijn diverse bezienswaardigheden en bijzonderheden vermeld.
De fietsroute langs de Gelderse grenzen is in totaal 900 kilometer lang en bestaat uit 44 trajecten. Deze kunnen natuurlijk ook allemaal afzonderlijk gereden worden.

Industrieel erfgoed

De oude fabrieksgebouwen hebben als industrieel monument een tweede leven gekregen. De IJsselstreek wordt ook wel de bakermat van de Nederlandse ijzerindustrie genoemd. In de 17e eeuw begon men hier plaatselijk gewonnen ijzererts te smelten in kleine hoogovens. Een mooie route van 37 kilometer loopt van Doetinchem via de DRU in Ulft naar Wasserburght Anholt.
Een route langs de Oude IJssel over mooie fietspaden, In Ulft Industrieel Erfgoed de DRU, we blijven via de Oude IJssel fietsen naar Anholt in Duitsland, Wasserburght aldaar. Mooi park, mooi terras en een mooi museum. Via de Oude IJssel gaan we weer terug naar Doetinchem

Religieus erfgoed

In het Gelderse landschap is verrassend veel erfgoed te vinden dat direct of indirect met religie te maken heeft, zoals wegkruizen, wegkappelletjes, grafheuvels, kerkenpaden, lijkwegen, heilige bomen, pastorietuinen, processieparken, Calvariebergen. Wellicht wilt u een tocht maken langs (voor u nieuwe plekken van) deze historie.
Een mooi voorbeeld is het Kerkenpad Rondje Zieuwent. Deze route van zo’n 26 km neemt je mee over kerkenpaden in de regio Lichtenvoorde, Zieuwent en Mariënvelde.

Militair erfgoed

Militairen en de Veluwe zijn al zeker honderdvijftig jaar onafscheidelijk. Ga mee terug in de tijd en fiets langs de plekken die herinneren aan de militairen op de Veluwe. Fiets langs de zeven kazernes van Ede en volg het spoor van de Tweede Wereldoorlog via Ede en Arnhem. Tijdens deze route van 56 kilometer kom je ook over de plek waar in de Tweede Wereldoorlog hard is gevochten voor de Nederlandse vrijheid. Op de Ginkelse Heide zijn honderden parachutisten geland. Lees meer over de mogelijkheden in deze folder.