Suggesties uiterwaarden en rivieren

Onderstaand vindt u een aantal suggesties van mijn kant om een mooie route uit (te laten) stippelen voor uw trip.

Maas en Waal

Tijdens deze route van zo’n 35 kilometer kom je door verschillende landschappen. Vanaf Weurt tot vlakbij Bergharen fiets je door een open komkleilandschap. Dit gebied is voornamelijk in gebruik als grasland. Tussen Winssen en Weurt ligt rechts van de Waalbandijk een oeverwallandschap. Van oudsher is hier de bewoning geconcentreerd. Vanaf de dijk heb je een fraai uitzicht over de Waal en het uiterwaardenlandschap. De schilderachtige waterplassen (kolken of waaien) ontstonden door dijkdoorbraken, waarbij de kolkende watermassa een diep gat sloeg. De route leidt langs verschillende dijkmagazijnen die vroeger werden gebruikt voor de opslag van goederen die nodig waren voor het beschermen van het achterliggende gebied. Tijdens deze fietsroute kom je ook langs verschillende kunstwerken waarvan de meesten gemaakt zijn door kunstenaars uit dit gebied.

Bommelerwaard

Een prachtige fietsroute van zo’n 64 kilometer over de mooie dijken van de Waal en de Maas met unieke vergezichten, prachtige uiterwaarden, kastelen en mooie dijkdorpen. Dat is rondje Bommelerwaard in het kort!

Berkel

De natuur in de omgeving van Berkelland (route ca. 60 kilometer) is prachtig en gevarieerd. In het halfopen landschap waar het ene landschap het andere ontmoet vind je nog rust, ruimte en kleinschaligheid. De rivieren de Berkel en de Slinge stromen samen met talrijke meanderende beken door een fraai coulisselandschap. De bossen worden afgewisseld met prachtige landerijen en weidse uitzichten, waarbij historische gebouwen als boerderijen, landhuizen, havezaten, kerken en watermolens meteen in het oog springen.

Oude IJssel

Tussen Halle (oostelijke punt) en Doesburg (meest westelijke punt kan de oude IJsselroute gevolgd worden, lengte zo’n 62 kilometer. Een afwisselende fietsroute langs het water en knusse dorpjes vol cultuurhistorie. Deze route neemt je mee door de aan de Oude IJssel gelegen plaatsen Hanzestad Doesburg, Laag-Keppel, Hummelo en Doetinchem.