Suggesties Veluws mooiste

Onderstaand vindt u een aantal suggesties, overgenomen uit fietsrouteboekje Veluwe 2020, om een mooie route uit (te laten) stippelen voor uw trip. In dit fietsrouteboekje vindt u in totaal 30 beschreven routes voor dit gebied.

Vogelspotten Zuiderzee

Fiets door prachtige landschappen en spot bijzondere vogelsoorten, de omgeving op de Noord-Veluwe leent zich hier namelijk perfect voor! Tussen knooppunt 18 en 80 vind je uitkijktoren Hierdensebeek en al fietsend langs de oude Zuiderzee passeer je vogelkijkscherm Polsmaten. Een echte ‘hotspot’ vind je bij knooppunt 81 : de Polder Oosterwolde aan het Drontermeer. Dit is het leefgebied van grutto’s, kieviten, tureluurs, roerdompen en slobeenden! Bovendien kom je onderweg langs de vogelkijkhutten Doornspijk en Rietland Elburg waar je ook de kans hebt ijsvogels, visarenden, baardmannen en waterrallen te zien.
Tip: Neem een goede verrekijker mee!

Route Royale

De invloeden van het Koninklijk Huis zijn in Apeldoorn en omgeving goed voel- en zichtbaar. Dwalend door de bossen van Kroondomein Het Loo zie je overal de invloed die de koninklijke familie de afgelopen honderden jaren had. Deze route leidt je dwars over de Veluwe. Je komt onder meer door het centrum van Apeldoorn, langs het Oranjepark, Landgoed ’t Sol en door Buurlo. Bovendien passeer je onderweg restaurant Het Aardhuis. Dit bijna 200 jaar oude gebouw diende sinds 1972 als voorlichtingscentrum over natuur en wild, naar de wens van Koningin Juliana. Tegenwoordig is deze locatie traditiegetrouw nog steeds een educatief centrum in de naam van Koning Willem-Alexander.

Rondje Posbank

Rondje Posbank brengt je langs de populairste trekpleister van Nationaal Park Veluwezoom, de bijna 90 meter hoge Posbank die zich tussen tussen knooppunt 25 en 53 bevindt. Vanaf dit uitkijkpunt bekijken mensen in groten getale het schitterende uitzicht over het fraaie reliëf, dat voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk is. Wanneer in augustus de heidevlakte paars kleurt, is de Posbank een veel bezochte plek. Het gebied is echter ook zeker een bezoekje waard tijdens de herfst, winter en lente. Bij helder weer kijk je meer dan 20 kilometer ver en zijn zelfs de heuvels van Montferland en het Rijk van Nijmegen te zien. Deze route brengt je over een paar mooie klimmen en langs kasteel Rosendael in Rozendaal. Geniet het hele jaar door van de kasteeltuin.

Van rijke huizen

De liefhebber van landhuizen, buitenplaatsen, oude en nieuwe boerderijen, patriciërshuizen en monumentale bomen kan hier zijn hart ophalen, want echt: je struikelt erover. De omgeving Brummen-Eerbeek heeft een hoge dichtheid aan ‘rijke huizen’. Deze route voert je door het centrum en het buitengebied van Brummen. Je ziet niet alleen prachtige huizen aan lommerrijke lanen, maar ook rijke natuur. Het gebied ligt immers ingeklemd tussen Nationaal Park De Veluwezoom en de IJssel.